Hidrofor
Hidrofor tankı, işletme (çalışma) basıncına göre standartlarla belirtilen kalınlıkta çelik saç malzemeden yapılır. Tankın, hidrofor sistemindeki görevi yardımcı elemanları üzerinde taşımak, su ve havayı bir araya getirerek suya istenilen basınçlandırmayı vermektir. Bir kısım hidrofor tanklarında hava temini için kompresör yerine hava subabı veya hava enjektörü kullanılır. Bazı hidrofor tanklarında ise su ve hava bölgesi bir membranla ayrılır. Membran olarak basınca dayanıklı ve biçimlendirilmiş lastik kullanılır.
Hidrofor pompası, suya yeterli basıncı verecek kapasitede olmalı ve ona göre seçilmelidir. Görevi kuyu, depo veya şebekeden aldığı suyu tankta basınçlandırmaktır. Merkezkaç (salyangoz) ve kademeli (santrifüj) tipte yapılır. Pompa motorları dikey veya yatay bağlantı biçiminde üretilir.
Hidrofor yardımcı elemanları (ekipmanları), şiber veya küresel vana, çek valf, güvenlik vanası, hava temin elemanı (hava enjektörü, hava supabı veya kompresör) basınç şalteri, manometre, selenoid vana ve seviye elektrotundan oluşur.
– Şiber veya küresel vana, gerektiğinde su akışını kesmek için kullanılır.
– Çek valf, takılı bulunduğu yerin gerisinde basıncın azalması durumunda, su akışının ters yöne kaçmasını engeller.
– Güvenlik vanası, sistemdeki fazla basıncı dışarı atarak sistemin güvenliğini sağlar.
– Sistem içindeki basınç manometreden okunur ve hava bölgesine bağlanır.
– Selenoid vana hava bölgesine takılarak su seviyesine göre tankın hava emişini sağlar.
– Seviye elektrodu ise su seviyesini kontrol eder ve su bölgesine takılır.
– Hidrofor tankı basıncına göre pompanın çalışmasını basınç şalteri düzenler.
– Hidrofor sistemi elemanları birbirine bağlı ve tamamlayıcı nitelikte çalışır.